top of page

Ida Tumwesigye Ariso

Ambitiøs, nysgerrig og idérig journaliststuderende med baggrund i jura 
 
Tlf.: + 45 29 73 78 68
E-mail: idatumwe@gmail.com 

 
Billede af mig_edited_edited_edited.png
Home

Mig som journalist

 Som aspirerende journalist drømmer jeg især om at lave nyheder, der dækker dansk politik, kriminalstof eller sundhedsområdet. Hvad jeg selv mener, der kvalificerer mig til at dække disse stofområder, vil jeg uddybe i det følgende. 

​​​​​​​​​​​

Interesse for dansk politik gennem mere end 20 år 

Da jeg var 9 måneder gammel, kom jeg til Danmark fra Uganda med min mor. På tidspunktet for vores ankomst sagde kalenderen februar 1993. Dermed er jeg vokset op i 90’ernes og 00’ernes Danmark, hvor den politiske diskurs om udlændinge og ikke-vestlig indvandring var præget af en ofte hård retorik, særligt efter folketingsvalget i 2001.

 

Efter dannelsen af Anders Fogh Rasmussens første regering, hvor Dansk Folkeparti som bekendt var støtteparti, oplevede jeg, at indvandrerdebatten kom til at fylde endnu mere i den offentlige debat og i nyhederne. Det samme gjorde den hårde tone, hvilket gjorde indtryk på mig. 

 

Fordi indvandrerdebatten vedrørte mig direkte, var det svært for mig ikke at interessere mig for den og følge med i den, og således blev de første frø til min interesse for politik og samfund sået. Faktisk blev min interesse allerede dengang vakt i en sådan grad, at mange hændelser fra datidens politiske scene stadig står tydeligt i min hukommelse.

​

Årsagen til, at jeg kan huske, hvad der skete på datidens politiske scene, er fordi jeg er vokset op i et hjem, hvor vi altid så 19 Nyhederne under aftensmaden. På den måde har jeg fra barnsben af haft rig mulighed for dagligt at følge med i den politiske dagsorden.

​

Med alderen er min interesse for politik og samfund kun vokset, og det samme er min forståelse for det. Min interesse for politik har desuden udvidet sig til nu at omfatte hele det politiske felt lige fra personsager og ministerrokader til politiske udspil og vedtagelse af love.​

​​​​

​

Udsyn og masser af erfaring

I forhold til journalistikken betragter jeg mine 32 år som en klar fordel. Det gør jeg, fordi jeg i løbet af de år har gjort mig nogle erfaringer, der har givet mig udsyn, som jeg kan bringe i spil i journalistikken. Jeg har blandt andet læst jura i 4 år, inden jeg skiftede spor. Derfor vil jeg i forhold til politisk stof kunne trække på min viden om blandt andet forvaltnings- og forfatningsret.

 

Hvis jeg i forlængelse af et politisk udspil for eksempel skulle lave et interview med en forvaltningsekspert, forestiller jeg mig, at jeg vil kunne lave et knivskarpt interview med vedkommende, fordi jeg kan stille de rigtige spørgsmål i kraft af min forvaltningsretlige viden. 

 

Desuden har jeg som studentermedhjælper i Sundhedsministeriet (pr. 15/12-22 Indenrigs- og Sundhedsministeriet) og Digitaliseringsstyrelsen fået indblik i centraladministrationens processer, og i hvordan arbejdsgangene i politisk styrede organisationer er. Det vil jeg ligeledes kunne inddrage i dækningen af politisk stof. 

​

Hvis ikke jeg var omkring 10 år ældre end den gennemsnitlige praktiksøgende, ville jeg ikke have gjort mig alle disse brugbare erfaringer. Derfor mener jeg, at alderen er i min favør.

​​​​​​​​​​

​

Jura og kriminalstof​

For at vende tilbage til det juridiske, vil jeg også i forhold til kriminalstof kunne trække på noget af al den viden, jeg har tilegnet mig på jurastudiet. Her er det især disciplinerne straffeproces og strafferet, der vil være relevante.

 

I arbejdet med kriminalstof tror jeg, at det vil være en decideret styrke, at jeg har indgående kendskab til straffeproces. Det gør jeg, fordi jeg derigennem har fået solid viden om processen for strafferetlige sager, lige fra efterforskning og sigtelse til varetægtsfængsling, hovedforhandling og dom. Et eller flere af disse elementer vil altid indgå i de straffesager, der når ud i mediernes spalter, og derfor forestiller jeg mig, at min forudgående viden på området vil være en fordel.

​

Samtidig har det, at jeg har haft strafferet, medført, at jeg har fået kendskab til strafferetlige principper og konkrete straffelovsbestemmelser, der kan indgå i en given straffesag – skulle jeg støde på en bestemmelse, jeg ikke kender, vil jeg hurtigt kunne slå den op og fortolke den. 

​

Jeg har derudover beskæftiget mig med formidlingen af kriminalstof i mit bachelorprojekt, hvor vi undersøgte, hvordan man mest hensigtsmæssigt formidler kriminalstof. Det gav anledning til en lang række etiske overvejelser i vores egen formidling af det. Som led i bachelorprojektet fik jeg erfaring med at interviewe sårbare kilder i form af pårørende til dræbte personer, hvis sager havde været genstand for stor mediebevågenhed (se eksempel her). Denne erfaring, forestiller jeg mig, vil være yderst relevant, hvis jeg i løbet af min praktik kommer til at skulle arbejde med sårbare kilder i forbindelse med  kriminalstoffet.

​​​

​

​​Sundhedsstof på studiejob

Som tidligere nævnt er sundhedsområdet, ligesom politisk stof og kriminalstof, et af de stofområder, som jeg har en interesse i at beskæftige mig med journalistisk. 

 

Jeg har nemlig fået bred indsigt i forskellige sagsområder på sundhedsområdet i min som studentermedhjælper i Sundhedsministeriets minister- og ledelsessekretariat. Her var jeg i 2021 med til at opstarte Enheden for Borgerhenvendelser, der opstod som følge af, at ministeriet og ministeren blev lagt ned af henvendelser på grund af covid-19. Jeg var blandt andet med til at udvikle linjen for enhedens skriftlige formidling af ofte fagtungt stof til borgere.

​

I enheden behandlede vi henvendelser på alle ministeriets sagsområder, men jeg beskæftigede mig primært med henvendelser inden for områderne forebyggelse og psykiatri, godkendelse af lægemidler, medicinsk udstyr og covid-19.

 

Min viden på området for psykiatri forestiller jeg mig især vil være relevant journalistisk set, da den pressede psykiatri som bekendt har været genstand for et stigende fokus i den offentlige debat i løbet af de sidste par år. 

​​​​​​​​​​​​​

Selvom jeg har de ovenstående kompetencer med i rygsækken, har jeg stadig rigtig meget at lære i løbet af min praktik. Jeg håber på at kunne kombinere kompetencerne med  et praktiksted, hvor jeg blandt andet bliver rutineret i at lave hurtige nyheder og desuden lærer at lave magtkritisk journalistik.

Mig som journalist
Politisk stof
Kriminalstof
Sundhedsstof
Produktioner

Produktioner

Nedenunder kan I se et udsnit af mine journalistiske produktioner.

I oktober i år havde jeg fornøjelsen af at være i 14 dages medieprojekt (en slags minipraktik) på B.T. gennem RUC.

​

Jeg fik idéen til at lave en opfølgende artikel efter ændringerne i Naser Khaders tilværelse, da jeg inden medieprojektets start kom i tanke om, at det var ca. 1 år siden, at han meldte ud, at han skulle læse teologi og i øvrigt var konverteret til kristendom. 

 

På underholdningsredaktionen fik jeg grønt lys til at lave historien, hvilket resulterede i dette portræt af ham.

Skærmbillede 2024-10-18 kl_edited.jpg

Min første uge på B.T. tilbragte jeg på breaking-redaktionen. På min første dag blev Lise Roulunds navneforbud i en sag om omfattende hvidvask ophævet. Dagen efter kom det frem, at Fasar Abrar Raja var blevet anholdt, og knap halvanden måned før det var Amira Smajic blevet dømt. 

 

På baggrund af disse begivenheder på 'Den sorte svane'-fronten virkede det oplagt at lave en opfølgende artikel.

 

Jeg skrev artiklen sammen med B.T.'s garvede kriminalreporter Thomas Riber-Sellebjerg.

Da B.T.'s kriminalreporter Thomas Riber-Sellebjerg skulle i retten for at dække Fasars grundlovsforhør, fik jeg lov til at tage med.

 

Thomas lavede en liveblog under retsmødet, som jeg bidrog til ved at skrive noter i et delt dokument, som han derefter kunne tage oplysninger fra til brug på livebloggen. 

 

Efter dørlukningen filmede vi hver især en kort, opsummerende video i relation til grundlovsforhøret. Min kan I se her. 

Denne artikel skrev jeg sammen med min gruppe til vores bachelorprojekt om formidlingen af kriminalstof. Med artiklen ønskede vi at belyse de pårørendes perspektiv i forbindelse med dækningen af kriminalsager, der har været under stor mediebevågenhed. 

 

Jeg fik erfaring med at interviewe sårbare kilder, da jeg blandt andet interviewede moren til Philip Rasmussen – en af de tre unge mænd, der blev dræbt i det, der i medierne blev omtalt som 'trippeldrabet på Frederiksberg'.

​​​

Bemærk: artiklen er IKKE udgivet på dr.dk. DR-layoutet skyldes kravet om at målrette artiklen til et bestemt medie. 

Anker 1

CV

CV

Relevant erhvervserfaring

2024 (oktober)

B.T.

14 dages medieprojekt gennem RUC

Under medieprojektet har jeg været på redaktionerne breaking og underholdning. Jeg har derigennem fået en fornemmelse for, hvordan man kan arbejde journalistisk på redaktioner som disse, og hvordan arbejdsprocessen forløber. 

​

Jeg har derudover fået mulighed for selv at producere journalistisk indhold til B.T.'s site. I kan se nogle af produktionerne her

2023-2024

Digitaliseringsstyrelsen

Studentermedhjælper

 Som studentermedhjælper i Digitaliseringsstyelsens Kontor for Cyber- og Informationssikkerhed samt Digitale Kompetencer har jeg arbejdet med borgerrettet kommunikation. Jeg har vejledt borgere, som har været udsat for digitalt identitetstyveri eller har haft mistanke om.  

 

Gennem stillingen har jeg desuden fået indblik i arbejdsgangene i en politisk styret organisation, og i hvordan arbejdet i en styrelse i praksis adskiller sig fra arbejdet i et ministeriums departement. 

​

​

2022-2023

Indenrigs- og Sundhedsministeriet
Studentermedhjælper

I  Enheden for Borgerhenvendelser har jeg udarbejdet svar på henvendelser fra borgere, organisationer og virksomheder, der har henvendt sig skriftligt til ministeriet eller ministeren. 

 

​​Selvom journalistik og håndtering af henvendelser umiddelbart ligger langt fra hinanden, er der flere lighedspunkter mellem dem i forhold til  formidlingen. For eksempel minder nyhedssprog og forvaltningssprog overraskende meget om hinanden, da det at kommunikere i øjenhøjde med borgeren/læseren og i et letforståeligt sprog er centralt begge steder.

 

​Derved har jeg gennem stillingen også fået trænet min evne til at formulere mig journalistisk. Gennem stillingen har jeg derudover fået indblik i centraladministrationens processer. 

​​​​

2021-2022

Sundhedsministeriet
Studentermedhjælper

Samme ansættelsesforhold som ovenstående. Ministeriet blev lagt sammen med Indenrigs- og Boligministeriet efter folketingsvalget i 2022 og ændrede navn som følge deraf. 

2020-2021

Megafon
Interviewer 

Hos Megafon udførte jeg interviews med borgere om en lang række forskellige emner. Derved blev mine mundtlige kommunikative færdigheder styrket, og jeg fik forfinet min interviewteknik ved for eksempel at blive klar over stemmeføringens betydning for interviewet.  

Uddannelse

2024 – 

Journalistik (KA)

Roskilde Universitet

2018-2023 

Journalistik og Historie (BA)

Roskilde Universitet

2013-2017 

Jura (BA)

Københavns Universitet

​Indtil videre:

  • Undersøgende journalistik 

  • Fortællende journalistik 

  • Det journalistiske håndværk 

  • Lange linjer i verdens- og  danmarkshistorien

  • Arkivsøgning (kan også anvendes i journalistisk øjemed)​

  • Politisk kommunikation mv. 

  • Forvaltningsret

  • Straffeproces

  • Strafferet

  • Folkeret mv.​

  • (IKKE afsluttet grundet uddannelsesloftets ikrafttræden i 2017)

Anbefalinger

B.T., Helle Lho Hansen (praktikantvejleder): 
​

​"Ida har i 14 dage været i RUC praktik på B.T. Hun er mødt ind med gode ideer, enorme ambitioner og en helt særlig arbejdsomhed.

​

Hun har leveret flere egne historier i løbet af de to ugers praktik. 

Det har været en absolut fornøjelse at have Ida på besøg, og jeg kan kun anbefale hende som praktikant".

B.T..jpeg
Indenrigs- og Sundhedsministeriet, Julie Sigen Jacobsen (fuldmægtig og søjleansvarlig):


"Ida er i besiddelse af gode skriftlige kompetencer og har opnået en stor forståelse for arbejdsgangene i et ministerium. Samtidig har Ida en god sans for detaljen, som er med til at sikre velformulerede og gennemarbejdede opgaver. Hun har engageret bidraget til udviklingen af enhedens arbejdsgange samt den skriftlige formidling til borgerne.

 

Jeg oplever Ida som en struktureret og initiativrig medarbejder, og vi har været glade

for at have hende i enheden. Hun bidrager positivt til både det faglige og sociale

fællesskab og er en pligtopfyldende kollega, der aktivt griber fat i nye udfordrende

opgaver. Jeg giver Ida mine varmeste anbefalinger".

Digitaliseringsstyrelsen, Mansour Onib (teamleder):


"Ida går til opgaverne med engagement og er kvalitets- og detaljeorienteret i udførelsen af sit arbejde.

 

Vi har været rigtig glade for at have Ida i teamet og er kede af, at hun har valgt at opsige sin stilling hos os".

​

​

Anbefalinger

3 facts om mig

1. Alle mine hobbyer er manuelle; jeg syer, broderer, udformer ting i ler, upcycler møbler, tegner/maler og har haft en nyttehave.

​

2. Min musiksmag sidder fast i 00’erne.

​

3. Jeg var rigtig glad for holdsport som yngre og har blandt andet vundet medaljer i håndbold og volleyball.

3 om mig
Contact

Kontakt

Hvis I har nogen spørgsmål til noget af det, I har læst her på sitet, må I endelig ikke tøve med at kontakte mig:

Ida G. Tumwesigye Ariso 

Prins Jørgens Gade 6, 2. tv.

2200 København N

+45 29 73 78 68

in

bottom of page